Over de vacature
over de vacature

Promotieonderzoek "Werken met waarden"

Daarom voel jij je thuis bij Zuyd – Academie voor Sociaal Werk

Jouw affiniteit met onderzoek in het publiek sociaal domein in combinatie met jouw drijfveer om mensen tot hun recht te laten komen.

Wil jij onderzoek doen naar het werk van professionals die de Participatiewet uitvoeren? Met oog voor de institutionele, organisatorische en relationele context waarin zij handelen? Met dit promotieonderzoek draag je bij aan professionalisering in het publiek sociaal domein en waardige en rechtvaardige publieke dienstverlening.


Je gaat deel uit maken van het bijzonder lectoraat ‘Beroepsvorming Professionals in het Publiek Sociaal domein’. Het bijzonder lectoraat richt zich op het versterken van professionals in het publiek sociaal domein van werk en inkomen via onderzoek en onderwijs. Specifiek is er aandacht voor (a) eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor het eigen professioneel handelen (actorschap); (b) maatschappelijke inbedding en verantwoordingsrelaties (relationaliteit en legitimering); (c) verwerving van een positie en stem binnen een (dynamische) sociale en politiek-institutionele context (collectivisering en politisering).

Maak kennis met het team

Het bijzonder lectoraat is ondergebracht bij het lectoraat ‘Sociale Integratie’ binnen de Academie voor Sociaal Werk van Zuyd Hogeschool en maakt deel uit van het Kenniscentrum ‘Gezonde en Rechtvaardige Samenleving’ (KGRS). De kenniskring waar je onderdeel van uit gaat maken bestaat uit 15 maatschappelijk betrokken (docent)onderzoekers.

Waarom jij in het team en bij deze functie past

  • Je bent gedreven om in nauwe samenwerking met de beroepspraktijk maatschappelijk relevant en wetenschappelijk vernieuwend onderzoek te doen.
  • Je hebt een relevante masteropleiding afgerond (zoals sociologie, antropologie, bestuurskunde, humanistiek of een gerelateerde sociaalwetenschappelijke opleiding).
  • Je hebt de capaciteit om kwalitatief praktijkgericht onderzoek uit te voeren en hebt affiniteit met etnografisch onderzoek.
  • Je beschikt over analytisch en zelf reflecterend vermogen.
  • Je kunt zowel in een klein team van onderzoekers als zelfstandig werken.
  • Je bent communicatief sterk, zoals mondeling en schriftelijk in Nederlandse en Engelse taal.
  • Je hebt er plezier in om met verschillende belanghebbenden samen te werken.
  • Je kunt onderzoeksbevindingen naar een divers publiek communiceren (via wetenschappelijke artikelen, tot workshops en beroepsproducten).
  • Kennis van en ervaring met het publiek sociaal domein van werk en inkomen is een pre.

Wat ga je zoal doen?

Voor rechtvaardige dienstverlening – waarin willekeur zoveel mogelijk wordt voorkomen en onrecht gesignaleerd en geagendeerd - is het van belang dat professionals zich in hun handelen niet laten leiden door persoonlijke waarden en normen of door die van de publieke organisatie waar ze werken. Het vraagt dat ze zich verhouden tot gedeelde professionele waarden en normen die specifiek zijn voor hun professie en maatschappelijke opdracht. Dit promotieonderzoek richt zich daarom op de waarden en normen die een rol spelen in de uitvoering van de Participatiewet en hoe het werken met collectieve professionele waarden en normen versterkt kan worden.

Via discoursanalyse expliciteer je welke waarden en normen vervat zitten in landelijke en lokale wetgeving en beleid. Door etnografisch onderzoek in vier lokale praktijken maak je zichtbaar hoe waarden en normen gestalte krijgen in de dagelijkse uitvoering en wat de betekenis hiervan is voor dienstverlening. Dit doe je via narratieve interviews, het maken en bespreken van video-opnames van interacties tussen professionals, cliënten en leidinggevenden; focusgroepen en reflectiesessies.

Je promotieonderzoek leidt onder andere tot een Engelstalig proefschrift op basis van publicaties in academische tijdschriften. Dagelijks begeleider en copromotor is lector dr. Lineke van Hal, betrokken promotoren zijn prof. dr. Mirko Noordegraaf (USBO, Universiteit Utrecht) en prof. dr. Margo Trappenburg (Universiteit voor Humanistiek en USBO, Universiteit Utrecht). Dit promotieproject maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Werken met waarden in de uitvoering van de Participatiewet’ gefinancierd door Instituut Gak.

Werken bij Zuyd en dan?

Het betreft een tijdelijke functie, voor 4 jaar, met een omvang van 0,8 fte. Conform het Functieboek van Zuyd Hogeschool word je formeel benoemd in de functie van 'onderwijsgevende'. Het salaris is ingeschaald in schaal 10 (CAO HBO). Dat betekent een bedrag van maximaal €5.170,32 bruto per maand op basis van een fulltime aanstelling. Met daar bovenop een vakantietoeslag van 8%, een eindejaarsuitkering van 8,3%, een ruim aantal vakantiedagen, professionaliserings- en inzetbaarheidsuren, een compleet vitaliteitsaanbod én de mogelijkheid om hybride te werken.

Meer informatie? Vragen?

Voor je gaat solliciteren nog even overleggen? Neem gerust contact op met:
Lineke van Hal, bijzonder lector ‘Beroepsvorming Professionals Publiek Sociaal Domein’ via telefoon (06 29 35 65 12) of mail: lineke.vanhal@zuyd.nl.

Herken jij jezelf in deze vacature?
Reageer dan via deze site. Of ken je iemand die deze vacature op het lijf is geschreven? Tip diegene dan. Alvast bedankt.

Wacht niet te lang!
We sluiten deze vacature op 28 november 2024 dus we zien jouw sollicitatie graag voor die datum tegemoet. Beoogde startdatum is 1 maart 2025.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Academie voor Sociaal Werk

Ligne 1
Deel deze vacature Share this vacancy

Blijf op de hoogte!

Open sollicitatie

Hoe is het om te werken bij Zuyd?

Maak Job Search Agent
Zuyd Hogeschool gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.